Skrivnost dobrega zrezka ...
... je v dobrem mesu, dobri predpripravi in dobri pripravi. Pač. Mesar nam je odrezal sočno pljučno pečenko in cenovno mnogo pametnejšo svinjsko ribico, ki smo ju nadgradili z brusnično omako.
Držali smo se nekaj zlatih napotkov:
- Meso naj pred pečenjem nekaj časa (ur, lahko tudi dni) počiva v miru. Ta mir naj bo sestavljen iz olja in limoninega soka, ki mehčata meso, ter dišavnic.
- Solimo šele na koncu, sicer bo zrezek trd.
- Če nežno meso, kot sta goveja pljučna ali svinjska ribica, popečemo nahitro na visoki vročini, bo takšno tudi ostalo. Drugi kosi pa zahtevajo drugačno, počasnejšo pripravo, recimo dušenje.
Zrezki iz nežnejšega mesa (goveja pljučna, svinjska ribica)
Začimbe po želji (mi smo želeli ohraniti okus mesa in smo uporabili samo poper, lahko pa bi tudi rožmarin, žajbelj, baziliko, tudi orientalske začimbe, kot so curryji, itd.)
Olivno olje
Limonin sok
Sol
Brusnični džem
Malo vode
Priprava
Priprava
Zrezke natremo z začimbami in pokapamo z oljem. |
Ponev dobro segrejemo. Dno namastimo z oljem in vanjo položimo zrezke. |
Naj cvrči! Pazimo, da se ne prepečejo, morajo pa biti zlato zapečeni. Saj vsak ve, kako je videti dober zrezek. Tik pred koncem posolimo. Tako meso zaradi soli ni žilavo in ohrani sokove. |
Zrezke položimo na krožnike in jih prevlečemo z brusnično omako. Postrežemo s čimerkoli nam srce poželi. |
Sintalovo novoletno darilo smo skrbno izbrali tako, da si z izdelki iz njega zlahka popestrimo domači praznični jedilnik in vsakdanjik.
Več predlogov za praznični jedilnik:
Sočen zrezek s brusnično omako? Svinjska ribica ali pljučna?
Sveži obloženi kruhki s sušenim paradižnikom VS. okusen sendvič?
Krožnik oliv, sušenega paradižnika v olju in sira?
Čokoladni kolač z gozdnimi sadeži?
Kaša s cimetom in čokolado? Za zajtrk ali večerjo?
Kava ali čaj za na pot?
Sveži obloženi kruhki s sušenim paradižnikom VS. okusen sendvič?
Krožnik oliv, sušenega paradižnika v olju in sira?
Čokoladni kolač z gozdnimi sadeži?
Kaša s cimetom in čokolado? Za zajtrk ali večerjo?
Kava ali čaj za na pot?
Ni komentarjev:
Objavite komentar
Za objavo komentarja po vnosu teksta izberite profil iz spodnjega spustnega seznama in kliknite gumb Objavi.
Prosimo, da pri komentiranju upoštevajte pravila strpne razprave.