Strani

četrtek, 13. december 2012

Sočen zrezek s brusnično omako

Skrivnost dobrega zrezka ...


... je v dobrem mesu, dobri predpripravi in dobri pripravi. Pač. Mesar nam je odrezal sočno pljučno pečenko in cenovno mnogo pametnejšo svinjsko ribico, ki smo ju nadgradili z brusnično omako.

Držali smo se nekaj zlatih napotkov:
  • Meso naj pred pečenjem nekaj časa (ur, lahko tudi dni) počiva v miru. Ta mir naj bo sestavljen iz olja in limoninega soka, ki mehčata meso, ter dišavnic.
  • Solimo šele na koncu, sicer bo zrezek trd.
  • Če nežno meso, kot sta goveja pljučna ali svinjska ribica, popečemo nahitro na visoki vročini, bo takšno tudi ostalo. Drugi kosi pa zahtevajo drugačno, počasnejšo pripravo, recimo dušenje.
Sestavine
Zrezki iz nežnejšega mesa (goveja pljučna, svinjska ribica)
Začimbe po želji (mi smo želeli ohraniti okus mesa in smo uporabili samo poper, lahko pa bi tudi rožmarin, žajbelj, baziliko, tudi orientalske začimbe, kot so curryji, itd.)
Olivno olje
Limonin sok
Sol
Brusnični džem
Malo vode

Priprava


Zrezke natremo z začimbami in pokapamo z oljem. 

Pokrijemo s plastično folijo, da nam zaradi naslednjega koraka ne bo potrebno čistiti sten in da se meso ne natrga: z kuhinjskim kladivom meso primerno potolčemo. Če je meso nežno, bo imelo kladivo v tej zgodbi povsem stransko vlogo, žilavo meso pa le umladimo.
Meso zložimo v posodo, prelijemo z oljem in pokapamo z limoninim sokom, zmešamo in pustimo počivati. Verjetno bodo zrezki vpili veliko olja, kar ni nič hudega, saj a) je olivno olje dokaj zdravo in b) si včasih pa res lahko privoščimo.
Ponev dobro segrejemo. Dno namastimo z oljem in vanjo položimo zrezke. 



Naj cvrči! Pazimo, da se ne prepečejo, morajo pa biti zlato zapečeni. Saj vsak ve, kako je videti dober zrezek. Tik pred koncem posolimo. Tako meso zaradi soli ni žilavo in ohrani sokove.


V ponev, kamor je meso spustilo nekaj duše, damo par žlic brusničnega džema. Pristavimo na šibek ogenj, dolijemo malo vode in kuhamo nekaj minut, dokler nas iz ponve ne pozdravi prijetna brusnična omaka.

Zrezke položimo na krožnike in jih prevlečemo z brusnično omako. Postrežemo s čimerkoli nam srce poželi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Za objavo komentarja po vnosu teksta izberite profil iz spodnjega spustnega seznama in kliknite gumb Objavi.

Prosimo, da pri komentiranju upoštevajte pravila strpne razprave.