Strani

četrtek, 13. december 2012

Sintalovi praznični predlogi

Sintalovi praznični predlogi



Letošnje Sintalovo novoletno darilo smo skrbno izbrali tako, da si z izdelki iz njega zlahka popestrimo domači praznični jedilnik in vsakdanjik. 

Praznično vzdušje se prikrade v malenkostih, še preden izbruhne ob božiču in se prelije čez novo leto, ko nas, izčrpane, končno pusti počivati do prihodnjih praznikov.

Darilo, ki smo ga Sintalovci letos našli pod Sintalovo smrečico, smo izbrali sodelavci z mislijo, kako ustreči vsem kolegom in kolegicam. (Morda je bolje kot "vsem" reči "čim več", saj, kot bi rekle stare mame, 1900 ljudi, 1900 čudi.)

Želeli smo pripraviti kombinacijo, s katero bomo lahko popestrili praznične in vsakodnevne jedilnike.

Zavili smo čokolado (najprej v folijo, potem pa še v Sintalov ovitek), termo lonček, da lahko v mrzlih dneh vzamemo toplo pijačo na pot, multivitaminski čajsušeni paradižnikbrusnični džemčrne olive, kompot iz gozdnih sadeževječmenovo kašopšenični zdrob in priljubljene schwarzwaldske rezine.

V rutinskem vsakdanjiku se zlahka ujamemo v prežvečene vzorce, ki našim zamislim ne pustijo dihati. Prazniki naj bi rutino razbili. Večna slovenska nedeljsko-praznična klasika pečenka+krompir+solata je morda dolgočasna in nas podzavestno spravlja v slabo voljo. Saj ne vemo, kaj pogrešamo, če tega ne poznamo! 

Zato smo letos žrtvovali eno Sintalovo novoletno darilo za eksperiment. Kaj lahko iz stvari, zapakiranih vanj, nastane v enem popoldnevu z malo, ne preveč truda, če zamislim pustimo proste roke?

Dali smo si duška in splačalo se je. Nekaj predlogov za pripravo prazničnih jedi smo zapisali na spodnjih povezavah.

Sočen zrezek s brusnično omako? Svinjska ribica ali pljučna?
Čokoladni kolač z gozdnimi sadeži?
Kaša s cimetom in čokolado? Za zajtrk ali večerjo?
Sveži obloženi kruhki s sušenim paradižnikom VS. okusen sendvič?
Krožnik oliv, sušenega paradižnika v olju in sira?
Kava ali čaj za na pot?

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Za objavo komentarja po vnosu teksta izberite profil iz spodnjega spustnega seznama in kliknite gumb Objavi.

Prosimo, da pri komentiranju upoštevajte pravila strpne razprave.